10 vragen die je zeker moet stellen
aan een websitebouwer

Jordy van Heese

Jordy van Heese

CWO JorWebsites

  1. Wat denk jij dat het doel van mijn website moet zijn?

Het antwoord op deze vraag geeft jou al een heel goed beeld of de websitebouwer geïnteresseerd is en al over jouw website heeft nagedacht. Natuurlijk gaat het hem om wat jouw doel is, maar het is toch fijn als je kan polsen of jullie er hetzelfde over denken. Hier zal je direct ontdekken of er een ‘klik’ is tussen jou en de websitebouwer.

  1. Wat moet ik zelf doen en wat doen jullie?

Het is heel belangrijk om goed af te spreken wat er WEL bij de prijs inzit en wat er NIET bij de prijs inzit. Het kan zijn dat jij denkt: ‘ooh voor dit bedrag doen ze toch wel alles?’ Vaak is dat niet zo en moet jij zelf de content (teksten) en afbeeldingen aanleveren. Wees hier scherp op en spreek dit goed en schriftelijk met elkaar af. Er kan namelijk veel tijd (en kosten) mee bespaard worden.

  1. In welk systeem wordt mijn website gebouwd en waarom?

Nagenoeg elke website wordt in een CMS (Content management Systeem) gebouwd. Het is belangrijk om te weten in wel CMS jouw website in gebouwd wordt en vooral waarom de websitebouwer hiervoor heeft gekozen. Elk systeem heeft zo zijn voor-en nadelen. Bij JorWebsites wordt er gebruik gemaakt van WordPress, het populairste en meest gebruiksvriendelijke CMS ter wereld.

  1. Hoe zit het met de hosting en domeinnaam van mijn website?

Het is belangrijk om snelle en betrouwbare hosting te hebben, maar let hier wel op! Vaak zie je dat websitebouwers de hosting en domeinnaam van jouw website in hun beheer willen hebben. Dat werkt en is gemakkelijk voor jou, maar wees scherp op het feit dat de websitebouwer hieraan zou kunnen verdienen. Waar jij bijvoorbeeld zelf €50 per jaar kwijt zou zijn, kunnen zij €100 rekenen. Bij JorWebsites heb jij zowel de hosting als domeinnaam in eigen beheer, waardoor jij direct bij de bron betaald en er geen marge wordt verdiend.

  1. Wordt mijn website responsive (mobielvriendelijk)?

Ruim 52% van alle websites worden op de mobiele telefoon geopend. Mobielvriendelijkheid is tegenwoordig de standaard. Het antwoord op deze vraag is tegenwoordig ook wel ‘ja’, maar het is toch belangrijk om te stellen. Als het antwoord ‘nee’ is, zou ik er persoonlijk nooit aan beginnen. Daarnaast hecht Google ook veel waarde aan responsive websites. Bij JorWebsites is elke website 100% responsive.

  1. Hoe zit het met de rechten van de content

Er zit een gezonde fout in wie uiteindelijk de rechten van de website heeft. Veel mensen die een website willen gaan ervanuit dat het design en de ontwikkeling in hun beheer is. Dit is echter niet altijd het geval en kan problemen opleveren wanneer jij en nieuwe of andere website wilt. Vraag hier goed naar! Bij JorWebsites krijg jij alle rechten in eigen beheer, zowel de content, het design en de ontwikkeling.

  1. Hoelang gaat het traject ongeveer duren?

Hoelang het traject gaat duren is natuurlijk afhankelijk van een hoop factoren. De grootte van de website, het aantal revisies, de beschikbare tijd van de websitebouwer, het wachten op de content etc. Vraag hier wel naar als je in gesprek gaat, want het duurt vaak veel langer dan gewenst en middels deze vraag ben je hierop voorbereid.

  1. Kan ik de website zelf aanpassen na aflevering?

Het is heel belangrijk om goed na te vragen of jij zelf aanpassingen kan maken na de oplevering van de website. Een spelfoutje of het veranderen van een afbeeldingen is een kleine moeite als je het zelf doet, maar wanneer je het een websitebouwer moet laten doen hanteert hij hier zijn uurtarief voor. Bij JorWebsites word jij na aflevering getraind in het gebruik van het CMS-systeem en middels een stapsgewijze handleiding kan jij zelf de kleinere aanpassingen doorvoeren.

  1. Hoe zit het met de support na aflevering?

Na aflevering zie je vaak dat je niet veel meer van een websitebouwer kan of mag verwachten, tenzij daar vriendelijk voor betaald wordt natuurlijk. Vraag goed na of er nog gratis ondersteuning is en of er iets van een onderhoudscontract is. 

  1. Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Last but not least, de betaling! Wat zijn de voorwaarden? Hoeveel is de aanbetaling? En waarom zo veel? Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent en wat je daarvoor krijgt! Bij JorWebsites hoef je maar 50% van het totaalbedrag aan te betalen voordat er aan jouw website gebouwd kan worden.

Misschien vind je dit ook interessant?