handleiding

Gefeliciteerd! Jouw website is af en daarom krijg je deze handleiding. De meest belangrijke aspecten om zelf aanpassingen te kunnen doen staan in deze handleiding. In onderstaande video krijg je een korte uitleg hoe je teksten en afbeeldingen op jouw website aanpast. Daaronder vind je begrippen en daaronder nog wat handgeschreven uitleg. Veel succes! 

Begrippen

Content managementsysteem (CMS):

Een CMS is een softwaretoepassing die wij gebruiken om eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op jouw website te kunnen publiceren. Het wordt ook wel de ‘achterkant’ van je website genoemd. Het CMS dat wij gebruiken heet WordPress.

WordPress:

Ons CMS heet dus WordPress en is het meest gebruikte systeem voor website ter wereld. Van origine ontwikkeld voor bloggers, maar met via plug-ins en thema’s is tegenwoordig niets te gek om jouw website exact zo te ontwikkelen zoals jij dat wilt.

Dashboard:

Met het dashboard bedoelen we het beginscherm na het inloggen bij WordPress. Vanuit je dashboard kun je eenvoudig pagina’s aanmaken, berichten schrijven of andere wijzigingen aanbrengen.

Pagina’s:
De pagina’s worden gebruikt voor vaste (statische) informatie. Het gaat hier om content die niet voortdurend wordt vernieuwd of aangevuld. Bijvoorbeeld de: ‘Over ons’ of ‘Diensten’ pagina.

Berichten:

Een bericht, ook wel blogbericht genoemd, is een manier van het delen van losse (recente) informatie. Via berichten kan je middels een blog- of nieuwspagina eenvoudiger en sneller je lezer informeren.

Elementor:

Elementor is een plug-in die wij gebruiken voor het eenvoudig aanpassen van pagina’s en berichten. Het is het meest gebruiksvriendelijke websitebouw programma dat er is, waarbij alles via een plug-and-play manier is aan te passen.

Plug-ins:

Middels plug-ins kan jouw website bepaalde functies, zoals bijvoorbeeld: contactformulier, google maps etc. De mogelijkheden hierin zijn veel te groot om allemaal te kennen.

Widgets:

Widgets zijn kleine verplaatsbare blokjes met speciale functionaliteiten. Denk hierbij aan: foto’s, video’s, recente berichten etc.

Customizer:

Via de customizer kun je de algemene gegevens instellen voor de body van jouw website. Denk hierbij aan: kleuren, typografie, paginavolgorde van de footer, header, topbar, blogpagina etc.

Header:

Het bovenste gedeelte van elke pagina over de hele website. Onderdelen hiervan zijn: De menu-items, header-foto, logo, titels, slogans, buttons, topbar etc.

Menu-items:

De paginakoppen, zoals: Home, Over ons, Diensten, Contact, etc.

Topbar:

De Topbar is een extra opvallende regel helemaal bovenaan elke pagina. Hierin kan je in één kleine zin vertellen, wie je bent, wat je doet en waarom jij daar zo goed in bent. Vaak is dit je titel/slogan. Niet verplicht, wel leesvriendelijk voor je bezoeker.

Footer:

De Footer is het grotere blok boven de Footerbar op elke pagina en is de ideale locatie voor Navigatie, doorverwijzingen en contact. De Footer is ideaal voor interne linkbuilding om jouw bezoeker het zo gemakkelijk mogelijk te maken te vinden waar hij voor komt.

Footerbar:

De Footerbar is hetzelfde als de Topbar, maar dan helemaal onderaan elke pagina. Hierin wordt vaak het jaartal, de rechten en de maker van de site weergegeven.

Hover:

Hover is een verzamelnaam voor alle specifieke visuele gebeurtenissen op je pagina. Bijvoorbeeld: een titel die inspringt, de afbeelding de beweegt als je muis erop komt, de button die halverwege in beeld schiet etc. De mogelijkheden hier in zijn enorm breed, maar om het leesvriendelijk te houden zou ik niet ‘te veel’ beweging op pagina’s adviseren.

Thema’s:

Elke wordpress website werkt met specifieke thema’s. Per thema zijn er verschillen in mogelijkheden met de header, footer, topbar etc. Het thema dat ik het meeste gebruik is: ‘OceanWP’. Dit thema kent naar mijn huidige mening de minste beperkingen en de meeste mogelijkheden.

Permalink:

Met permalink bedoelen we de URL die gemaakt wordt bij het aanmaken van een nieuwe pagina of bericht. Bij de over ons pagina is het www.jouwdomein.nl/over-ons.

2. Aan de slag

2.1 Inloggen

1: Ga naar www.jouwdomein.nl/wp-admin

2: Log in met:

  • Gebruikersnaam:
  • WW:

3: Welkom in je dashboard.

2.2 Overzicht dashboard

De beginpagina van je dashboard is vaak heel druk met meldingen, maar deze zijn niet belangrijk. Kijk voor je navigatie in het menu aan de linkerkant. Hier staat in (vaak een vaste) volgorde alles wat je nodig hebt op je website te kunnen beheren. De belangrijkste die je nodig hebt zijn: Berichten, Media, Pagina’s, Weergave, Plug-ins en Instellingen. Zie onderstaande afbeelding voor mijn dashboard:

2.3 Pagina’s

Pagina’s worden dus gebruikt voor vaste (statische) informatie. Het gaat hier om content die niet voortdurend wordt vernieuwd of aangevuld. Bijvoorbeeld de: ‘Over ons’ of ‘Diensten’ pagina.

2.3.1 Pagina aanmaken

  1. Start vanuit je dashboard
  2. Klik links in het verticale menu op ‘pagina’s’ en dan ‘alle pagina’s’.

3: Druk bovenin op: ‘nieuwe pagina’.

4: Vul vervolgens bij ‘titel toevoegen’ de titel van je nieuwe pagina in. Bijvoorbeeld: ‘Over ons’ of ‘Diensten’.

5: Klik rechtsboven op ‘publiceren’. Zie onderstaande afbeelding voor hoe het eruit hoort te zien.

6: De pagina is nu live en alléén zichtbaar wanneer de exacte permalink wordt ingevoerd. Tenzij je de pagina wilt toevoegen aan de header…

Toevoegen aan header:

1: Wanneer je wilt dat de pagina in de header komt, ga naar dashboard > Weergave > Menu’s.

2: Selecteer een menu om te wijzigen, vaak is dit ‘hoofdmenu/home’ en druk op ‘selecteren’. Zie onderstaande afbeelding voor het overzicht van de menustructuur.

3: Links in de zijbalk zie je alle pagina’s staan. Vink hier de pagina aan die jij toe wilt voegen en druk op ‘aan menu toevoegen’.

4: Zoals je kan zien is de nieuwe pagina nu toegevoegd onderaan de menustructuur. Sleep de pagina verticaal naar de plek waar je hem wilt hebben. Sleep de pagina horizontaal als je een subitem ervan wilt maken.

5: Druk rechtsonder op ‘menu opslaan’ en de nieuwe pagina staat nu in je header!

2.3.2 Pagina bewerken

1: Start weer vanuit je dashboard, ga via pagina’s > alle pagina’s naar de pagina die je wilt bewerken. Ga in dit geval naar de pagina die we net hebben aangemaakt.

2: Klik vervolgens op de blauwe balk met: ‘bewerk met Elementor’.

3: Er opent zich een nieuw scherm waarin je alles eenvoudig en handmatig kan aanpassen.

4: Voordat we beginnen met de aanpassingen moeten we eerst de instellingen goed zetten. Klik linksonder op het tandwiel met ‘instellingen’ en wijzig de pagina-lay-out van ‘standaard’ naar ‘Elementor volledige breedte’

5: De basis van het bewerken met Elementor gaat via horizontale blokken. Per blok kan je via widgets exact de content toevoegen hoe jij dat wilt.

6: Druk in het middelste blok op ‘het paarse plusje’ en kies vervolgens de structuur van het blok. Hier kan je kiezen voor 1, 2 of meerdere blokken. Afhankelijk van wat je wilt.

7: Druk nu op ‘het grijze plusje’ en links in het scherm verschijnen widgets waar uit je kan kiezen. Zie onderstaande foto:

Tekst toevoegen:

1: Klik op de het blok ‘tekstbewerker’ en sleep het naar je blok midden op de pagina.

2: Op de pagina verschijnt een tekstblok met standaard ingevulde tekst. Via het scherm links kun je bij ‘inhoud’ aanpassingen doorvoeren, net zoals in Word.

3: Wil je het lettertype, de kleur of de grootte aanpassen? Klik dan op ‘stijl’ en zie wat er allemaal mogelijk is.

Foto toevoegen:

1: Klik op de het blok ‘afbeelding’ en sleep het naar je blok midden op de pagina.

2: Op de pagina verschijnt een lege afbeelding. Via het scherm links kun je bij ‘inhoud’ aanpassingen doorvoeren. Klik op ‘afbeelding kiezen’ > sleep een afbeelding naar je mediabibliotheek en druk rechtsonder op ‘media invoegen’.

3: Nu is je afbeelding toegevoegd, maar via de instellingen kan je nog: de grootte bepalen, de uitlijnen bepalen of ronde hoeken creëren.

Overige widgets:

Afhankelijk van de site die ik voor je heb gebouwd heb je een hoop mogelijkheden met de widgets om exact jouw content te presenteren als dat je wilt. Scrol er is doorheen en ontdek! Zodra je onderin niet op ‘bijwerken’ drukt, is er niets aangepast.

En dan:

Wanneer je aanpassingen klaar zijn en alles staat zoals jij dat wilt, klik dan linksonder op de groene button met ‘bijwerken’ en alle aanpassingen zijn bijgewerkt. Klik op ‘het grijze oogje’ naast de bijwerken knop om je nieuwe pagina te zien.

2.4 Berichten

Een bericht, ook wel blogbericht genoemd, is een manier van het delen van losse (recente) informatie. Via berichten kan je middels een blog- of nieuwspagina eenvoudiger en sneller je lezer informeren.

 

2.4.1 Bericht aanmaken

Een bericht of blogpost aanmaken gaat op bijna dezelfde manier als het aanmaken van een pagina. Alleen het begin is anders.

  1. Start vanuit je dashboard
  2. Klik links in het verticale menu op ‘berichten’ en dan ‘alle berichten’

3: Druk bovenin op: ‘nieuwe bericht’

4: Vul vervolgens bij ‘titel toevoegen’ de titel van je nieuwe bericht in. Bijvoorbeeld: ‘Eerste blog of ’10 tips om…’.

5: Klik rechtsboven op ‘publiceren’.

6: Het bericht is nu live en alléén zichtbaar wanneer de exacte permalink wordt ingevoerd of je een automatische widget op een andere pagina hebt staan. Die synchroniseert direct je nieuwe gemaakte bericht.

7: Wat je ook kan doen is links op ‘als concept opslaan’ te drukken. Dan is nog niets live en kan je aanpassingen doorvoeren.

2.4.2 Bericht bewerken

1: Start vanuit je dashboard > ga via berichten > alle berichten naar het bericht dat je wilt bewerken.

2: Klik vervolgens op de blauwe balk met: ‘bewerk met Elementor’.

3: De bewerking van een bericht is hetzelfde als de bewerking van een pagina. Ga hiervoor naar 2.3.2. Succes!

 

2.5 Producten

2.5.1 Product aanmaken

1: Start vanuit je dashboard.

  1. Klik links in het verticale menu op ‘producten’ en dan ‘alle producten’.

3: Druk bovenin op: ‘nieuwe toevoegen’.

4: Vul vervolgens bij ‘productnaam’ de titel van je nieuwe product in. Bijvoorbeeld: ‘Testproduct’ of ‘Zonnebrand’.

5: Vul in het tekst vak ‘de omschrijving’ van het product in.

6: Loop alle instellingen door, de belangrijkste zijn: prijs en categorie.

7: Vul bij product data de prijs in bij ‘reguliere prijs’. In het geval van een aanbieding, vul de aanbiedingsprijs in bij ‘actie prijs’.

8: Klik rechtsboven op de juiste categorie. Een product kan ook meerdere categorieën hebben.

9: Klik rechtsonder op ‘productafbeelding instellen’. Deze foto wordt als eerste weergegeven.

10: Er opent zich een nieuw scherm. Sleep de afbeelding op de andere afbeeldingen.

12: Voeg vervolgens op dezelfde manier afbeeldingen toe bij ‘product galerij’. Let op: het kan alleen per foto tegelijk.

13: Dan controleer je alles en druk je rechtsboven op ‘publiceren’.

14: Je product staat nu online. Controleer of het goed is gegaan door bovenin in de zwarte balk op ‘product bekijken’ te drukken. Mocht het niet helemaal naar wens zijn, kan je het altijd nog wijzigen.

2.5.1 Product verwijderen

1: Start vanuit je dashboard

  1. Klik links in het verticale menu op ‘producten’ en dan ‘producten’.

3: Er zijn twee manieren om producten te verwijderen:

  • Hou je muis op het product en druk op ‘Prullenbak’.
  • Selecteer het blokje, druk op ‘acties’, kies voor ‘In de Prullenbak’ en druk op ‘toepassen’.

4: Ga vervolgens naar je Prullenbak om het product definitief te verwijderen door te drukken op ‘Permanent verwijderen’. 

Ik hoop dat je veel hebt aan deze handleiding en dat je nu zelfstandig wijzigingen kan aanbrengen aan jouw website. Kom je er niet uit? Dan ben en blijf ik beschikbaar om te adviseren en support te leveren, maar het mooiste is als we elkaar niet nodig hebben! Veel succes ermee en proost op een mooie samenwerking.

Met vriendelijke groet,

Jordy van Heese

JorWebsites
06-16908929
info@jorwebsites.nl
www.jorwebsites.nl

KvK: 74885464 | IBAN: NL 75 KNAB 0259 2848 90 | BTW: NL 2177 1225 3B01